Krijgt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dan toch een topbaan in Brussel in de nieuwe Europese Commissie? Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. In China beginnen de in de afgelopen tijd aangekondigde stimuleringsmaatregelen effect te sorteren. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg in juli naar 52, het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd en boven het break-even niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. Geen van de economen gepolst door Bloomberg had verwacht dat de inkoopmanagersindex zo sterk zou stijgen. En dat meevallende nieuws hielp de beurs van Hong Kong vanochtend aan het hoogste slot sinds 2011.

2. De euro zit vanochtend in de lift nadat er een heleboel meevallend economisch nieuws uit de eurozone kwam. De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg in juli tegen de verwachting in naar 54, terwijl verwacht was dat de index zou blijven staan op 52,8, het niveau van juni. De meevaller kwam doordat de groei in Duitsland weer aantrok na een erg zwak tweede kwartaal. Daarnaast was de groei in Zuid-Europa het sterkst sinds 2007. Zelfs in Frankrijk ging het wat minder slecht en was de economische krimp iets minder sterk. Het was echter niet alleen maar goed nieuws. De economische groei is nog steeds niet sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de werkloosheid in een noemenswaardig tempo begint te dalen. Daarnaast zwakte de toename van de nieuwe orders af. En vanwege de escalatie van de Oekraïense crisis in de loop van de maand moeten we rekening houden met een verdere verzwakking van de nieuwe orders.

3. De Spaanse werkloosheid is gedaald van 25,9 procent in het eerste kwartaal naar 24,5 procent in het tweede kwartaal, iets beter dan de consensusverwachting van 24,9 procent en de sterkste daling van de werkloosheid sinds 2006. Bovendien kwam de werkloosheid op het laagste niveau in twee jaar tijd uit.

4. Krijgt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dan toch een topbaan in Brussel in de nieuwe Europese Commissie? De Franse oud-minister van Financiën Pierre Moscovici geldt als grote kanshebber om eurocommissaris Olli Rehn’s belangrijke portefeuille van Monetaire Zaken over te nemen. De Duitsers zien Moscovici echter niet zo zitten. Vorige week leek de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn weerstand tegen Moscovici op te geven. Maar vanochtend meldt de krant Les Échos dat Parijs nu probeert Moscovici naar voren te schuiven als eurocommissaris voor Mededinging (een wat minder belangrijke post), omdat Duitsland hem toch niet naar Monetaire Zaken wil zien gaan. De andere twee grote kanshebbers voor Monetaire Zaken zijn Dijsselbloem en de Finse oud-premier Katainen, en die zullen in Berlijn wel in goede aarde vallen.

5. Volgens de Financial Times gaat de EU na maandenlang te hebben geaarzeld dan toch een voorstel doen voor strenge sancties tegen Rusland. De EU heeft de lidstaten een voorstel gedaan om alle grote Russische banken toegang te ontzeggen tot de Europese kapitaalmarkt. En de financiële maatregelen moeten gecombineerd worden met een verbod op de uitvoer naar Rusland van "gevoelige technologieën", waaronder zaken die voor de Russische energiesector cruciaal zijn. De vraag is of dergelijke sancties daadwerkelijk zullen worden afgekondigd. Alle 27 EU-lidstaten moeten akkoord gaan. Bovendien zullen dergelijke maatregelen pas worden afgekondigd als de houding van Rusland niet verbetert.

6. Unilever heeft vanochtend flink teleurgesteld met de halfjaarcijfers. De onderliggende omzetgroei van de voedings- en levensmiddelenreus kwam uit op 3,7 procent, ruimschoots onder de consensusverwachting van 4,8 procent. Europa was een drama met een krimp van 0,4 procent. Daarnaast verzwakte de groei in de voor Unilever zo belangrijke opkomende landen. En dan waren er ook nog negatieve valuta-effecten – met name de hardere euro – die de groei van de onderliggende winst per aandeel afremde naar een tegenvallende 2 procent tot 0,78 euro. Tijdens de conference call met analisten waarschuwde ceo Paul Polman dat wisselkoerseffecten dit jaar tegen de 10 procentpunt van de winstgroei kunnen afsnoepen.

7. Uitblinker in de AEX vanochtend is uitgever Reed Elsevier. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers verraste het Brits-Nederlandse bedrijf met een sterker dan verwachte verhoging van het dividend naar 0,151 euro per aandeel. Dat lag iets meer dan een eurocent boven de marktverwachting.

8. Wie het laatst lacht, lacht het best, zal Facebook-oprichter Mark Zuckerberg hebben gedacht na het bekendmaken van de kwartaalcijfers woensdagavond. Aandelen van het socialemediabedrijf schoten omhoog in de nabeurshandel nadat uit de cijfers bleek dat er nog steeds groei in zit. De omzet steeg afgelopen kwartaal sterker dan verwacht met bijna twee derde naar 2,91 miljard dollar dankzij groei van de mobiele advertentie-opbrengsten. Als het fonds de koersstijging van woensdagavond nabeurs doorzet, zal er een nieuw recordslot van meer dan 75 dollar worden neergezet. En dat is bijna het dubbele van de emissieprijs van 38 dollar.

9. Europese aandelenbeurzen hebben in de loop van de ochtend de openingsverliezen omgebogen in winst, dankzij de meevallende macrocijfers uit Europa. Met name banken liggen goed in de markt. Opvallend is daarbij dat de Portugese banken in de lift zitten nadat Banco Espirito Santo eerder deze maand nog voor zoveel reuring zorgde.

10. Op de beursagenda staan nog een tweetal Amerikaanse macrocijfers: de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de verkopen van nieuwe koopwoningen. Daarbij zullen naar verwachting de steunaanvragen vorige week zijn blijven schommelen rond het lage niveau van 300.000, een teken dat de arbeidsmarkt waarschijnlijk in een sterk tempo blijft herstellen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl